ΒΙΒΛΙΑ – ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γευστικές απολαύσεις & φροντίδα διατροφής!

Χοιρινό με πορτοκάλι και αναποφλοίωτο ρύζι

Τα πορτοκάλια είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών και φυτικών ινών και ταυτόχρονα βοηθούν στην πέψη και την απορρόφηση των υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών. Το αναποφλοίωτο ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.     Υλικά • 350 γρ. Χοιρινό φιλέτο ή ψαρονέφρι • 15 γρ. Αλεύρι για όλες τις...

Περισσότερα

Σαλάτα με βρασμένα φασολάκια, πατάτες και πέστο

Μια πολύ καλή πηγή αμύλου και σύνθετων υδατανθράκων, που συνδυάζονται εξαιρετικά με την έντονη γεύση του βασιλικού στο πέστο.   Υλικά 200 γρ. φασολάκια πράσινα, καθαρισμένα 2 κουταλιές ελαιόλαδο ½ κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες 1 κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες 2 κουταλιές σάλτσα πέστο...

Περισσότερα

Μηλόπιτα με κανέλα

Τα μήλα προσφέρουν ένα ιδανικό συμπλήρωμα βιταμινών σε συνδυασμό με άφθονες φυτικές ίνες, που, όπως δείχνουν οι περισσότερες μελέτες, συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας μας.   Υλικά για τη ζύμη • 10 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 50 γρ. μαργαρίνη light • 1 κουταλιά καστανή...

Περισσότερα

Τσιζ-κέικ με φράουλα

Οι φράουλες είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C που συναντάμε στο βασίλειο των φρούτων. Περιέχουν μέχρι και 77 mg ανά 100 γραμμάρια. Είναι, επίσης, ένα από τα καλύτερα φυσικά διουρητικά, πράγμα που τις κάνει ιδιαίτερα κατάλληλες για δίαιτα ή για όσους ακολουθούν...

Περισσότερα

Ρυζόγαλο με σοκολάτα και σταφίδες

Το ρύζι είναι από τις αμυλούχες τροφές που βοηθούν να μειώσουμε τις πιθανότητες διαταραχών στο έντερο, αλλά επίσης βοηθά και στη σταθεροποίηση των τιμών του ζαχάρου στο αίμα. Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β1 και επειδή δεν περιέχει γλουτένη, είναι απίθανο να προκαλέσει τροφικές...

Περισσότερα

Ζελέ με τσάι

  Το τσάι περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, με τη μορφή βιοφλαβονοειδών, που έχουν αποδειχθεί πολύ σημαντικές στην καταπολέμηση των νεοπλασιών την οποία προκαλούν οι νιτροζαμίνες και άλλες ουσίες που περιέχονται σαν συντηρητικό κυρίως σε καπνιστά τρόφιμα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών...

Περισσότερα

Τραχανόσουπα από το Xαμέζι

Το Xαμέζι είναι ένα χωριό της ανατολικής Κρήτης όπου, όπως και στο υπόλοιπο νησί, ο τραχανάς αποτελεί το βασικό συστατικό της παραδοσιακής κουζίνας. Είναι μια πολύ θρεπτική τροφή που συνδυάζει τα πολύτιμα συστατικά του αναποφλοίωτου σταριού  με το φρέσκο γάλα και τις σημαντικές βιταμίνες...

Περισσότερα

Πάπια με Καρότα και Μουσταρδόμελο

Το στήθος της πάπιας, όταν αφαιρεθεί η πέτσα, έχει εξαιρετικά χαμηλές θερμίδες, πολύ κοντά με τις θερμίδες των υπόλοιπων πουλερικών που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας, γεγονός που επιτρέπει την παρουσία του σε οποιαδήποτε δίαιτα.   4 μερ., 265 θερμ. εκάστη     Υλικά 400...

Περισσότερα

Αγκινάρες αλά Πολίτα

  Ένας πολύ υγιεινός συνδυασμός από υδατάνθρακες, όπως το άμυλο από τις πατάτες, με βιταμίνες και φυτικές ίνες από αγκινάρες, που βοηθάει πολύ την πέψη και την καλή λειτουργία του στομάχου. Υπάρχουν άλλωστε συνταγές με αγκινάρες από την αρχαία Ελλάδα, όπου τις χρησιμοποιούσαν ως...

Περισσότερα

Σαλάτα με ρύζι, πιπεριές και αμύγδαλα

ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ 155 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ανά μερίδα     ΥΛΙΚΑ   2 φλιτζ. άγριο ρύζι, βρασμένο 1 κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες 100 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες, ψημένη στο γκριλ 1 κουταλιά ελαιόλαδο 1 κουταλιά χυμό λεμονιού 1 κουταλάκι ψιλοκομμένο...

Περισσότερα

Παστέλι με μέλι, ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς

  ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ 312 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ανά μερίδα   Υλικά 100 γρ. μέλι 100 γρ. γλυκόζη 250 γρ. σουσάμι 100 γρ. ξηρούς καρπούς, θρυμματισμένους 200 γρ. ξερά φρούτα 60 γρ. Ρυζάλευρο       Εκτέλεση   Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το μέλι και τη γλυκόζη...

Περισσότερα

Μπέργκερ με σαρδέλες και μυρωδικά

  ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ 270 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ανά μερίδα   Υλικά 350 γρ. Πατάτες 75 ml άπαχο γάλα 400 γρ. σαρδέλες λαδιού, χωρίς κόκαλα 1 κουταλιά χυμό λεμονιού 1 κουταλιά κάππαρη ½ σκελίδα σκόρδο 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό 1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο 1 κουταλιά αλεύρι...

Περισσότερα

Χοιρινό με λαχανικά και μέλι

Το μέλι προσφέρει αρκετά απλά ζάχαρα για την καλή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, κάνοντας το συνδυασμό στη συνταγή αυτή ιδιαίτερα θρεπτικό και με λίγες θερμίδες.     Υλικά • 4 άπαχες χοιρινές μπριζόλες (180 γρ. περίπου η καθεμία) • 1 κουταλιά μουστάρδα • 1 κουταλιά μέλι • 1...

Περισσότερα

Τούρτα γιαουρτιού με ακτινίδια και σοκολάτα

Τα ακτινίδια διαθέτουν άφθονη βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές ουσίες. Στη συνταγή αυτή συνδυάζονται με το γιαούρτι, που αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου. Ένα διαιτητικό και συγχρόνως υγιεινό γλυκό.   Υλικά      400 γρ. γιαούρτι (2% λιπαρά) 120 γρ. Κορνφλέικς 60 γρ. λευκή σοκολάτα 1...

Περισσότερα

Σούπα με ψάρι και λαχανικά

Η σούπα αυτή έχει εξαιρετικά χαμηλές θερμίδες, αλλά είναι ιδιαίτερα θρεπτική σε πρωτεΐνες χάρη στο ψάρι που περιέχει.   Υλικά   300 ml ζωμό λαχανικών 400 γρ. καρότα, κομμένα σε ροδέλες 100 γρ. αρακά 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο 400 γρ. σφυρίδα φιλέτο ή άλλο...

Περισσότερα

Σαρδέλα με πλιγούρι και βότανα

Το πλιγούρι διατηρεί πολλές από τις ιδιότητες του αναποφλοίωτου σταριού, που όπως και τα υπόλοιπα δημητριακά αποτελούν τη βάση της διατροφικής πυραμίδας στη Μεσογειακή Διατροφή, ενώ οι σαρδέλες είναι από τα πιο πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα ψάρια. 4 μερίδες / 480 θερμίδες έκαστη...

Περισσότερα

Σαλάτα μπρόκολο, πορτοκάλι, γκρέιπ φρουτ

Τα εσπεριδοειδή με τις άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν είναι ο κύριος σύμμαχος του οργανισμού απέναντι στις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, που -όπως απέδειξαν μελέτες- προκαλούν από απλή γήρανση των ιστών μέχρι κάποιες μορφές καρκίνου.     4 μερίδες / 100 θερμίδες έκαστη   300γρ....

Περισσότερα

Ρυζόγαλο με καραμέλα

    Μια παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής με λίγες θερμίδες και έντονη γεύση. 4 μερίδες / 195 θερμίδες έκαστη   100 γρ. ρύζι 60 γρ. ζάχαρη μαύρη 450 ml νερό 30 γρ. Ζάχαρη 420 γρ. Γάλα light φρέσκο 4 κουταλάκια ζάχαρη για την καραμέλα...

Περισσότερα